Bashar (31) uit Irak ruilt geboorteland waar oorlog woedt om voor Edegem

Een groot deel van de immigranten zijn hoog opgeleid, uiterst gemotiveerd en kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan onze economie. Zo kwam Bashar Sabbar (31) op 31 mei 2014 naar België. Bashar is geboren en getogen in Irak. Hij behaalde een bachelor als ingenieur in ‘automated manufacturing systems’, een opleiding die in Irak 5 jaar duurt. Hij kreeg een verblijfsvergunning in ons land, volgde een inburgeringscursus en kreeg een beurs voor een taalbad bij Linguapolis waar hij in 6 maanden tijd de Nederlandse taal leerde beheersen. Nadat zijn Iraaks diploma gelijkwaardig werd gesteld, startte Bashar zijn zoektocht naar een job. Sinds november 2015 is hij aan het werk als service technieker in een bedrijf dat gespecialiseerd is in zonne-energie. Bashar woont in Edegem.

Tijdens mijn studie woedde de burgeroorlog hevig. We kregen vaak berichten dat het niet veilig was om naar school te gaan omwille van kidnappingen. Op dit moment is mijn geboortestad veroverd door IS, waardoor mijn familie gevlucht is naar Bagdad.”

Van mei tot juni 2014 verbleef Bashar in het transitcentrum Caricole. Toen hij positief advies kreeg op zijn asielaanvraag leefde hij kort in bij een kennis waarna hij een sociale woning vond in Edegem. “Toen ik in België aankwam kende ik niemand, maar iedereen is hier zo vriendelijk voor me dat ik me onmiddellijk thuis voelde. Ik ben de sociaal assistente van het OCMW van Edegem heel dankbaar. Zij hielp me met al mijn papierwerk en wees me de weg in het kluwen van organisaties waar ik moest aankloppen.” Bashar leerde in sneltempo Nederlands spreken en blijft bijleren: “Mijn Nederlands staat nog niet helemaal op punt, maar ik beheers de taal toch al voor 70%. Ik ga in avondschool nog de laatste twee levels volgen om mijn vocabulaire verder uit te breiden. Op de werkvloer spreek ik voortdurend Nederlands en tijdens het weekend ga ik vaak op stap met collega’s waardoor mijn Nederlands en mijn integratie elke dag vooruitgaan.”

Kennis opdoen in België om later land mee te helpen heropbouwen

Bashar vond in België heel snel werk. Momenteel is hij aan de slag als service technieker bij Ikaros Solar Belgium NV in Schoten “Ik plaatste mijn CV op de website van de VDAB en werd al snel gecontacteerd door rekruteringsbureau Hays. Zij hielpen me de geschikte job te vinden. Bij het tweede bedrijf waar ik werd voorgesteld, werd ik aangeworven als service technieker. Ik wil nu zoveel mogelijk technische kennis opdoen en wanneer de oorlog in Irak afgelopen is, wil ik mijn land helpen heropbouwen.”

Buitenlands talent moet schaarste arbeidsmarkt invullen

Managing Director van Hays Robby Vanuxem: “Er is nood aan technisch geschoolde mensen in België. Dit tekort is al lang een knelpunt van onze arbeidsmarkt. Het is daarom belangrijk dat buitenlands talent, waaronder vluchtelingen, voldoende kansen krijgen om zich te positioneren op de arbeidsmarkt. Veel van hen zijn immers hooggeschoold en hebben relevante werkervaring. Het talent onder vluchtelingen wordt te vaak onderschat. We roepen daarom bedrijven in België, waaronder ook KMO’s, op om vluchtelingen aan het werk te stellen.”

Hays roept de overheid bovendien op om de toelatingsprocedure en het inburgeringstraject voor vluchtelingen te versnellen. “Het gelijkstellen van een diploma duurt gemiddeld acht maanden. Dat is zinloos tijdsverlies. We moeten ernaar streven om vluchtelingen zo snel mogelijk aan het werk te krijgen en te helpen integreren door te werken. Dit kan onze economie alleen maar ten goede komen.” Niet alle problemen die onze arbeidsmarkt stelt zullen kunnen opgelost worden door buitenlands talent, maar door ervoor open te staan om hen tewerk te stellen kunnen knelpuntberoepen kansenberoepen worden. “Momenteel levert de overheid nog te weinig inspanningen om buitenlands talent te ondersteunen op vlak van educatie en taal. De VDAB krijgt extra werkingsbudget om vluchtelingen sneller naar de arbeidsmarkt te laten doorstromen. Dat is al een stap in de goede richting. Laat ons gezamenlijk inspanningen leveren om buitenlands talent kansen te geven binnen onze arbeidsmarkt. Wij nemen als rekruteringsbureau graag onze verantwoordelijkheid op om vluchtelingen te begeleiden en hun skills te laten ontdekken. We vragen ook aan bedrijven om vluchtelingen te omarmen, want we zagen hier al heel wat succesverhalen”, aldus Robby Vanuxem.

Contacteer ons
Bashar Sabbar
Elisah Van Den Heuvel PR Consultant, NewsEngine
Bashar Sabbar
Elisah Van Den Heuvel PR Consultant, NewsEngine
Over youEngine

youEngine is de fusie van het marketing- en communicatiebureau youAntwerpen en het PR- en communicatiebureau NewsEngine. youEngine biedt een compleet pakket geïntegreerde marketing- en communicatiediensten aan met public relations, content marketing, sociale media, online marketing en offline activatie.

youEngine
Nassaustraat 39-41
2000 Antwerpen