Benzinevoertuig als bedrijfswagen wint aan populariteit

Zaventem –  De nieuwe regering heeft uiteindelijk in het regeerakkoord beslist de accijnzen op diesel en benzine niet helemaal gelijk te schakelen.  De regering heeft ervoor gekozen het cliquetsysteem op diesel opnieuw in te voeren. Diesel zal 7 cent duurder worden, maar blijft nog steeds goedkoper dan benzine. Dit heeft heel wat effect op de bedrijfswagen van de toekomst. Waar vroeger vooral dieselvoertuigen gekozen werden als bedrijfswagen, zag LeasePlan de laatste jaren al een lichte trend richting de benzinewagen. LeasePlan verwacht dan ook dat deze evolutie zich zal doorzetten.

De federale regering richt zijn pijlen op besparingen, maar ook nieuwe inkomsten zijn broodnodig. Daarom wordt diesel terug onderhevig aan het cliquetsysteem, daardoor worden prijsverlagingen van diesel slechts voor de helft in de accijnzen doorgerekend. Europa stuurt al langer aan op deze maatregel voor ons land, maar nu komt de accijnsverhoging er dus ook effectief. Op deze manier slaat de nieuwe regering twee vliegen in een klap: meer inkomsten en een duurzamer beleid.

Dit cliquetsysteem zal een grote impact hebben op de keuze van een bedrijfswagen. LeasePlan berekende het nieuwe omslagpunt (wanneer is benzine interessanter dan diesel en vice versa) en bekeek in hoeverre  de vraag naar diesel/benzine zou veranderen. Het omslagpunt stijgt, omdat het prijsvoordeel van de diesel voor een groot stuk wegvalt. Daarnaast vraagt de criticus  zich af hoe deze ontwikkeling de  restwaarde van dieselwagens beïnvloedt. Michel Van den Broeck, Managing Director bij LeasePlan Belgium : “Een groot deel van de leasewagens worden op het einde van het contract verkocht in het buitenland, waar dieselwagens nog steeds populair zijn, dus  of de restwaardes op dieselwagens zullen instorten, is nog maar de vraag”.

Ten opzichte van vorig jaar is er een duidelijke verschuiving van het omslagpunt merkbaar. Variërend van model tot model ligt het omslagpunt van 5.000 km tot in sommige gevallen 20.000 km hoger. Dit is ook te verklaren door een steeds groter aanbod van zuinigere benzineversies op de markt.  Vooral in de segmenten van de kleinere stadsauto’s en kleine familiewagens ligt het  omslagpunt hoog, in sommige gevallen is de benzineversie ook bij hoog kilometerverbruik (meer dan 30.000km/jaar) de goedkoopste optie.

Michel Van den Broeck van LeasePlan: “Momenteel bestaat 99% van de LeasePlan-vloot uit dieselvoertuigen, op korte- en lange termijn verwachten wij dat er een aanzienlijke switch richting benzine zit aan te komen.” Enkele cijfers die LeasePlan berekende op basis van het omslagpunt scheppen enige duidelijkheid. Binnen het segment van de kleine stadswagens, hierin bevindt zich de stadswagen zoals de Peugeot 208, zou een benzineversie voor  bijna 11% van de nu rijdende dieselwagens een goedkopere oplossing zijn,  nu de prijs van diesel stilaan gelijkgesteld wordt met benzine .Ook in de hogere segmenten wint de benzinewagen in aandeel, hetzij in mindere mate. Dit komt vooral omdat de gemiddeld gereden kilometers hoger liggen en er minder aanbod is van zuinigere benzinewagens.

Michel Van den Broeck van LeasePlan benadrukt dat LeasePlan wel elke klant persoonlijk blijft benaderen: “Wij bekijken elk vlootprofiel individueel. We blijven zoeken naar de meest rendabele, zuinige en schoonste oplossing, en uiteraard horen daar ook alternatieven bij zoals hybrides, elektriciteit, CNG, ….”

 

Over LeasePlan

LeasePlan is een wereldwijd fleet- en voertuigbeheerbedrijf van Nederlandse oorsprong. Ons volledige service-aanbod bestaat uit financieel en operationeel fleetbeheer waarmee wij de behoeften van een heel gevarieerd klantenbestand kunnen vervullen. Het bedrijf werd meer dan 50 jaar geleden opgericht en inmiddels is het uitgegroeid tot marktleider in leasing- en fleetmanagement, met een personeelsbestand van 6.200 medewerkers waarvan op dit ogenblik meer dan 85% buiten Nederland werkt. Onze wereldwijde concessies beheren zo'n 1,3 miljoen voertuigen van verschillende merken en leveren fleet- en voertuigbeheerdiensten in 32 landen. Wij hebben een bewezen staat van dienst in het versterken van onze aanwezigheid in gevestigde fleetmarkten, maar ook in het verkennen van nieuwe markten en in het uitbreiden van onze business tot toonaangevende posities op de markt. Wij kunnen voortbouwen op onze wereldwijde aanwezigheid en ons internationale netwerk door innovatieve producten aan te bieden, producten die hun geld waard zijn en een service van topkwaliteit om de behoeften van onze nationale en multinationale klanten in te vullen. Wij willen dit alles doen door onze expertise te gebruiken om het runnen van een vloot voor onze klanten eenvoudiger te maken. Deze filosofie is terug te vinden in onze universele belofte aan al onze klanten: ‘It’s easier to leaseplan’.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over youEngine

youEngine is de fusie van het marketing- en communicatiebureau youAntwerpen en het PR- en communicatiebureau NewsEngine. youEngine biedt een compleet pakket geïntegreerde marketing- en communicatiediensten aan met public relations, content marketing, sociale media, online marketing en offline activatie.

Contact