Beste bartender van België Hannah Van Ongevalle bij top 12 van de wereld

Eerste keer dat Belgische bartender het zo ver schopt

De beste bartender van België, Hannah Van Ongevalle (24), is in de bartenderwedstrijd WORLD CLASS™, de grootste en meest prestigieuze cocktailwedstrijd binnen de bartending industry, bij de 12 beste bartenders ter wereld geëindigd. Van 28 juli tot 1 augustus toonde Hannah haar vaardigheden in Schotland en Londen tijdens verschillende opdrachten die werden wordt beoordeeld door ’s werelds meest gerespecteerde mixologie-experts.

World Class is een internationaal initiatief van Diageo Reserve Brands. Het is een van de meest gerenommeerde wedstrijden waarbij gezocht wordt naar de beste bartender ter wereld. De wedstrijd vond plaats op twee locaties: op maandag 28 juli vonden de challenges plaats in Edinburgh in Schotland, op dinsdag 29 juli namen de kandidaten de Orient Express trein van Schotland naar Londen waar de wedstrijd nog tot vrijdag 1 augustus verder ging.

De eerste Belgische kandidaat in top 12

Het afgelopen jaar namen bartenders van de meest gewaardeerde bars ter wereld deel aan regionale voorrondes om een begeerde plek in de DIAGEO RESERVE WORLD CLASS™ Global Final te bemachtigen. Slechts 49 van de 5854 deelnemers werden geselecteerd voor de Global Final en mochten hun creaties presenteren aan een aantal van de meest gerespecteerde namen in de bartendingindustrie. Hannah was één van die 49 geselecteerden. Tijdens de Global Final slaagde Hannah erin om bij de 12 beste bartenders ter wereld te eindigen. Het is de eerste keer dat een Belgische kandidaat het zo ver schopt in deze internationale wedstrijd. Vandaag, 1 augustus 2014, vindt de finale plaats onder zes bartenders.

Uitdagende opdrachten

De WORLD CLASS competitie is niet voor niets de grootste bartending wedstrijd ter wereld. Alleen de top haalt de Global Final waar de kandidaten een week lang onderworpen worden aan de meest moeilijke en uiteenlopende challenges. De wedstrijd trapte af op maandag 28 juli met ‘Blends of Worlds’, een challenge gericht op Schotse whisky waarbij Hannah de traditie van Schotse whisky met de cultuur en tradities van haar eigen land moest verweven in een cocktail en deze onderbouwen met een verhaal of anekdote. De ‘Sensory challenge’ was dan weer een cocktailpresentatie waarbij de bartenders zoveel mogelijk zintuigelijke componenten (geluid, geur, tast, zicht en smaak) moesten gebruiken. Op het Londen St. Pancras station vond dinsdag de ‘Tale of two Martinis’ plaats. Tijdens deze challenge moesten de mixologen een klassieke Martini cocktail bereiden - gewijd aan de tradities en geschiedenis van Martini - en een moderne versie van deze beroemde drank. In het luxueuse Savoy hotel namen de bartenders deel aan de ‘5-star Classic challenge’, waarin ze gevraagd werden vijf klassieke cocktails te presenteren, ieder op hun eigen manier. Hierna bleven nog 16 bartenders over. Zij namen deel aan de ‘Written Word’ challenge waarna er een suprise elimination plaatsvond en nog 12 kandidaten overbleven, waaronder Hannah. Deze 12 werden op donderdag een markt op gestuurd om zo ingrediënten te verzamelen voor de ‘Ketel one Market challenge’. En ook een food pairing challenge vond plaats. Het was na deze challenge dat Hannah het strijdtoneel moest verlaten.

De bartenders moesten in hun cocktails de merken van Diageo Reserve gebruiken zoals onder andere Johnnie Walker Gold, Platinum en Blue label, Ketel One, CÎROC, Tanqueray No. TEN, Zacapa, Don Julio, Talisker en Singleton. Daarbij mochten ze ook zelfbereide producten, likeuren kruiden en specerijen gebruiken.

Winnaar bekendgemaakt tijdens ceremony night

Vandaag, 1 augustus, vindt een laatste challenge plaats onder zes overblijvende bartenders en vanavond wordt tijdens de ceremony night bekend wie gekroond wordt tot Diageo Reserve World Class Bartender of the Year 2014. Hij zal een wereldwijde ambassadeur van Diageo Reserve World Class worden en zo de hele wereld rond reizen om nieuw aanstormend talent te inspireren en nieuwe cocktailculturen en trends te ontdekken.

Van kunstacademie naar barvrouw

Hannah volgde de opleiding theater aan de kunstacademie. Later ging ze naar Londen om er media en kunst te volgen. Na haar studies leefde ze een tijdje in Barcelona en wanneer ze weer naar België kwam, werkte ze samen met haar vader, Jan Van Ongevalle, achter de bar in het Casino van Knokke. Daar kreeg ze de smaak te pakken. Het was vooral haar vader die haar inspireerde, ze zag hoe hij kunstwerken kon maken op basis van alcohol en wilde die kunst ook uitoefenen. In oktober 2013 opende ze samen met haar vader de cocktailbar The Pharmacy in Knokke.

 

Niet voor publicatie

Over DIAGEO RESERVE WORLD CLASS™

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS transformeert de cocktail industrie tot fine-drinking experience over de hele wereld en in huis. Dit programma ontdekt de volgende generatie van bartending talenten en brengt de nieuwste mixologie trends naar de beste bars, wereldwijd. De basis is een wereldwijd trainingsprogramma en internationaal erkend platform dat het ambacht van de barman verheft en bouwt aan carrières binnen de industrie. Het programma wordt jaarlijks afgesloten met een luxe week waarin de DIAGEO RESERVE WORLD CLASS™ Bartender of the Year wordt gekozen. Het concept werd in 2009 gelanceerd en heeft inmiddels meer dan 15.000 barmannen geïnspireerd en opgeleid in het ambacht van mixologie, waarbij de beste spirits uit de DIAGEO RESERVE collectie gebruikt worden. Door partnerschap en samenwerking met goeroes, media, partners en eigenaren, is DIAGEO RESERVE WORLD CLASS™ algemeen erkend als een teken van verfijning binnen de internationale fine-drinking cultuur door zowel bartenders en klanten. Ter uitbreiding van het opleidingsprogramma DIAGEO RESERVE WORLD CLASS ™ , lanceerde DIAGEO in 2011 de DIAGEO Bar Academy in Azië-Pacific, de regio's grootste bartending cursus geaccrediteerd door de Wine and Spirit Education Trust (WSET) , dat inmiddels 27.000 bartenders heeft opgeleid.

Contacteer ons
Over youEngine

youEngine is de fusie van het marketing- en communicatiebureau youAntwerpen en het PR- en communicatiebureau NewsEngine. youEngine biedt een compleet pakket geïntegreerde marketing- en communicatiediensten aan met public relations, content marketing, sociale media, online marketing en offline activatie.

youEngine
Nassaustraat 39-41
2000 Antwerpen