Lyreco vermindert CO2-uitstoot met minstens 20% tegen 2015

Zonnepanelenpark ingehuldigd in aanwezigheid van bestuursraadvoorzitter Georges Gaspard en Waals Minister van Economie Jean-Claude Marcourt

Vottem - Lyreco, Europees marktleider in business-to-business oplossingen op het vlak van duurzame  kantoorproducten en werkplekbenodigdheden, stelt vandaag haar nieuwe duurzame initiatieven binnen het kader van zijn ECO FUTURE strategie voor. Het bedrijf verkleint haar CO2-voetafdruk via een drastische inperking van het eigen energieverbruik, door duurzame energie op te wekken en door broeikasgassen die niet gereduceerd kunnen worden te compenseren. Als nieuwe mijlpaal van deze toekomstgerichte ecologische strategie neemt het bedrijf vanaf vandaag een 5.000 m² grote zonnepaneleninstallatie in gebruik.

Lyreco koestert een grote ambitie op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en zoekt actief naar de juiste balans tussen People (het sociale aspect), Planet (het milieu aspect) en Profit (het economische aspect). “De bedrijfsnaam Lyreco is een samentrekking van de Franse werkwoorden ‘lire’, ‘écrire’ en ‘compter’, de basis van het kantoorwerk, maar vandaag mogen we stellen dat Lyreco net zo goed voor ‘living‘, ‘recycling’ en ‘ecology’ staat”, verklaart dhr. Vieijra, Managing Director van Lyreco Benelux.

 

Berekenen, monitoren en reduceren van de CO2-voetafdruk

Eén van de ECO FUTURE objectieven is om tegen 2015 20% minder CO2 uit te stoten dan in 2010. Om dit te bereiken en de vooruitgang te kunnen meten, ontwierp Lyreco een op maat gemaakte Carbon Footprint Calculator die de directe uitstoot van het wagenpark meet, evenals de indirecte uitstoot zoals energieverbruik in de vorm van gas en elektriciteit, uitstoot afkomstig van verplaatsingen door medewerkers en van rechtstreeks afval. De cijfers van deze uitstoot worden maandelijks bijgehouden en jaarlijks in de Carbon Footprint Calculator ingevoerd, zodat de vooruitgang kan worden gemonitord.

De CO2 uitstoot werd sinds 2010 reeds aanzienlijk verminderd door verschillende initiatieven op het gebied van milieuvriendelijk rijden, een milieuvriendelijk wagenpark, energiebesparingsacties en afvalvermindering.

 

1.000 zonnepanelen produceren jaarlijks 225 000 kWh elektriciteit

Vandaag neemt Lyreco zijn zonnepaneleninstallatie van 5.000 m² op het dak van het Lyreco Benelux distributiecentrum in gebruik. Dat gebeurt in aanwezigheid van de heer Georges Gaspard, kleinzoon van de oprichter van Lyreco en huidig voorzitter van de Raad van Bestuur, en Waals minister van economie Jean-Claude Marcourt.

De panelen zullen jaarlijks 225 000 kWh produceren, wat overeenkomt met ongeveer 10% van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van het distributiecentrum of het equivalent van 70 huisgezinnen. Op die manier kan Lyreco jaarlijks een reductie van maar liefst 56 ton CO2 verwezenlijken.

 

CO2 neutraal leveren

Door verschillende initiatieven kon Lyreco de CO2-uitstoot van haar transport fors reduceren. Verder reduceren is dan ook onmogelijk gezien de activiteit van het bedrijf. Toch wil Lyreco ook voor de resterende CO2-uitstoot van haar transport de verantwoordelijkheid nemen. Daarom besloot Lyreco over te gaan tot CO2-compensatie.

Sinds september 2014 zijn alle leveringen van Lyreco in de Benelux CO2-neutraal. Met andere woorden de klimaatimpact van iedere bestelling wordt volledig gecompenseerd. Om dit te realiseren werkt het bedrijf samen met CO2Logic, een firma die gespecialiseerd is in de berekening, vermindering en compensatie van CO2-uitstoot. Zo investeert Lyreco in een Oegandees project waar 95% van de bevolking zijn dagelijkse maaltijden volgens verouderde methodes bereidt die veel hout en houtskool vereisen. Lyreco zorgt ervoor dat de bevolking toegang krijgt tot technologisch verbeterde houtovens, dat de ontbossing wordt gestopt en de levenskwaliteit van de lokale bevolking verbetert. De verbeterde houtovens zorgen voor een vermindering van het verbruik van hout en houtskool met 40% in vergelijking met andere kookmethodes. Zo besparen de gezinnen tot 75 dollar per jaar. Elke houtstoof draagt tevens bij tot een reductie van 1,4 ton CO2 per jaar.

 

Lyreco betrekt klanten en leveranciers bij duurzaamheidsstrategie

Lyreco moedigt ook haar klanten aan om bewust met het milieu om te gaan. De verkoop van groene producten maakt dan ook een belangrijk deel uit van haar duurzaamheidstrategie binnen de pijler Profit. Op de webshop kan de klant bij een groen product ook het bijhorende ‘Green Tree Certificate’ vinden met daarop een verklaring waarom dit product milieuvriendelijk is. De heer Vieijra vult aan: “Bovendien krijgen de klanten op het einde van hun online bestelling een duurzaam alternatief voor het geselecteerde product voorgesteld om op deze manier hun winkelwagentje te vergroenen. Zo kan de klant zelf kiezen of hij voor het groene alternatief gaat of bij de oorspronkelijke keuze blijft.”

Lyreco werkt nog meer duurzaamheidsmaatregelen uit en blijft zich engageren om onze planeet zo weinig mogelijk te belasten. “Door onze CO2-uitstoot te reduceren, willen we ons steentje bijdragen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De klimaatcrisis is immers erg groot. Bovendien leidt bezuinigen op energieverbruik en investeren in nieuwe, zuinige processen en technologieën niet alleen tot minder CO2-emissies, maar draagt het ook bij aan de vermindering van de kosten” aldus nog de heer Vieijra.


-  EINDE -

 

Over Lyreco:

Lyreco is Europees marktleider in business-to-business oplossingen op het vlak van kantoorproducten en werkplekbenodigdheden. Met een personeelsbestand van 10.000 werknemers, onder wie een sales force van meer dan 4.500 mensen, ligt de focus op klantenservice en een uitmuntende distributie. Lyreco is niet alleen marktleider in Europa, maar heeft ook vestigingen in Noord-Amerika, Australië en Azië en is actief in 27 landen. De groep realiseerde een omzet van € 2 miljard in 2013. Dankzij partners is Lyreco nu actief in 44 landen verdeeld over 5 continenten.

Meer informatie vindt u op www.lyreco.com, http://eco.lyreco.be, http://eco.lyreco.nl  en http://eco.lyreco.lu

Backgrounder-Lyreco.pdf

PDF - 135 Kb

Elisah Van Den Heuvel

PR Consultant, NewsEngine PR

Paul Vieijra

Managing Director Lyreco Benelux

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over youEngine

youEngine is de fusie van het marketing- en communicatiebureau youAntwerpen en het PR- en communicatiebureau NewsEngine. youEngine biedt een compleet pakket geïntegreerde marketing- en communicatiediensten aan met public relations, content marketing, sociale media, online marketing en offline activatie.

Contact