Lyreco vermindert in 2015 CO2-uitstoot met minstens 20%

Lyreco, Europees marktleider in b2b-oplossingen op het gebied van duurzame kantoorproducten en werkplekbenodigdheden, stelt haar nieuwe duurzame initiatieven binnen het kader van haar ECO FUTURE-strategie voor. Het bedrijf verkleint haar CO2-voetafdruk via een drastische inperking van het eigen energieverbruik, door duurzame energie op te wekken en door broeikasgassen die niet gereduceerd kunnen worden te compenseren. Als nieuwe mijlpaal in deze toekomstgerichte ecologische strategie nam het bedrijf een 5000 m² grote zonnepaneleninstallatie in gebruik.

Lyreco koestert een grote ambitie op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen en zoekt actief naar de juiste balans tussen People (het sociale aspect), Planet (het milieu-aspect) en Profit (het economische aspect). “De bedrijfsnaam Lyreco is een samentrekking van de Franse werkwoorden lire, écrire en compter, de basis van het kantoorwerk, maar vandaag de dag mogen we stellen dat Lyreco net zo goed voor living, recycling en ecology staat”, verklaart Paul Vieijra, Managing Director van Lyreco Benelux.

 

Berekenen, monitoren en reduceren van de CO2-voetafdruk

Eén van de ECO FUTURE-doelen is om in 2015 20% minder CO2 uit te stoten dan in 2010. Om dit te bereiken en de vooruitgang te kunnen meten, ontwierp Lyreco een Carbon Footprint Calculator die zowel de directe uitstoot van het wagenpark meet als de indirecte uitstoot in de vorm van gas en elektriciteitsgebruik en de uitstoot afkomstig van verplaatsingen door medewerkers en van rechtstreeks afval. De cijfers van deze uitstoot worden maandelijks bijgehouden en jaarlijks in de Carbon Footprint Calculator ingevoerd, zodat Lyreco de vooruitgang kan monitoren.

Lyreco heeft haar CO2-uitstoot sinds 2010 al aanzienlijk verminderd met verschillende initiatieven op het gebied van milieuvriendelijk rijden, een milieuvriendelijk wagenpark, energiebesparingsacties en afvalvermindering.

 

1000 zonnepanelen produceren jaarlijks 225.000 kWh elektriciteit

Lyreco nam onlangs een zonnepaneleninstallatie van 5000 m² op het dak van het Lyreco Benelux-distributiecentrum in gebruik. De panelen zullen jaarlijks 225.000 kWh produceren, wat overeenkomt met ongeveer 10% van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van het distributiecentrum of het energiegebruik van 70 huishoudens. Op die manier kan Lyreco jaarlijks een reductie van maar liefst 56 ton CO2 verwezenlijken.

 

CO2-neutraal leveren

Met verschillende initiatieven kon Lyreco ook de CO2-uitstoot van haar transport fors reduceren. Gezien de activiteiten van het bedrijf is verdere reductie hiervan onmogelijk. Toch wil Lyreco ook voor de resterende CO2-uitstoot van haar transport de verantwoordelijkheid nemen en besloot daarom over te gaan tot CO2-compensatie.

Sinds september 2014 zijn alle leveringen van Lyreco in de Benelux CO2-neutraal. Met andere woorden: de klimaatimpact van iedere bestelling wordt volledig gecompenseerd. Om dit te realiseren, werkt het bedrijf samen met CO2Logic, een firma gespecialiseerd in de berekening, vermindering en compensatie van CO2-uitstoot. Lyreco investeert nu bijvoorbeeld in een Oegandees project. 95% van de bevolking bereidt daar de dagelijkse maaltijden volgens verouderde methodes waarvoor veel hout en houtskool nodig is. Lyreco zorgt ervoor dat de bevolking toegang krijgt tot technologisch verbeterde houtovens waarmee de ontbossing wordt teruggebracht en de levenskwaliteit van de lokale bevolking verbetert. De verbeterde houtovens zorgen voor een vermindering van het verbruik van hout en houtskool met 40% in vergelijking met andere kookmethodes. Zo besparen de gezinnen tot 75 dollar per jaar. Elke houtoven draagt bovendien bij tot een reductie van 1,4 ton CO2 per jaar.

 

Lyreco betrekt klanten en leveranciers bij duurzaamheidsstrategie

Lyreco moedigt ook haar klanten aan bewust met het milieu om te gaan. Daarom maakt de verkoop van groene producten een belangrijk deel uit van haar duurzaamheidsstrategie binnen de pijler Profit. Op de webshop kan de klant bij een groen product het bijhorende Green Tree Certificate vinden met daarop een verklaring waarom dit product milieuvriendelijk is. Paul Vieijra: “De klant krijgt bovendien bij zijn online bestelling een duurzaam alternatief voor het geselecteerde product voorgesteld, zodat hij zijn winkelwagentje kan ‘vergroenen’. De klant kan dus zelf kiezen of hij voor het groene alternatief gaat.”

Lyreco werkt nog meer duurzaamheidsmaatregelen uit en blijft zich verplichten om onze planeet zo weinig mogelijk te belasten. “Door onze CO2-uitstoot te reduceren, willen we ons steentje bijdragen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De klimaatcrisis is immers erg groot. Bovendien leidt bezuinigen op energieverbruik en investeren in nieuwe, zuinige processen en technologieën niet alleen tot minder CO2-emissies, maar draagt het ook bij aan de vermindering van de kosten,” aldus Paul Vieijra.

 

-  EINDE -

 

Over Lyreco:

Lyreco is Europees marktleider in b2b- oplossingen op het vlak van kantoorproducten en werkplekbenodigdheden. Met een personeelsbestand van 10.000 werknemers, onder wie een sales force van meer dan 4.500 mensen, ligt de focus op klantenservice en een uitmuntende distributie. Lyreco is niet alleen marktleider in Europa, maar heeft ook vestigingen in Noord-Amerika, Australië en Azië en is actief in 27 landen. De groep realiseerde een omzet van € 2 miljard in 2013. Dankzij partners is Lyreco nu actief in 44 landen verdeeld over 5 continenten.

Meer informatie vindt u op www.lyreco.com, http://eco.lyreco.be, http://eco.lyreco.nl  en http://eco.lyreco.lu

Contacteer ons
Elisah Van Den Heuvel PR Consultant, NewsEngine PR
Paul Vieijra Managing Director Lyreco Benelux , Lyreco
Elisah Van Den Heuvel PR Consultant, NewsEngine PR
Paul Vieijra Managing Director Lyreco Benelux , Lyreco
Over youEngine

youEngine is de fusie van het marketing- en communicatiebureau youAntwerpen en het PR- en communicatiebureau NewsEngine. youEngine biedt een compleet pakket geïntegreerde marketing- en communicatiediensten aan met public relations, content marketing, sociale media, online marketing en offline activatie.

youEngine
Nassaustraat 39-41
2000 Antwerpen