Pionierproject bij Antwerpse kmo op vlak van energie-efficiëntie

Kegels & Van Antwerpen bespaart 33% op energiefactuur zonder zelf investering te doen

De verzekeringsmakelaar Kegels & Van Antwerpen is de eerste kmo in Vlaanderen die gebruik maakt van een ESCO-contract met Helexia Flanders, die op haar beurt de investering in energie-efficiëntie zal realiseren met financiering van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV). De kmo bespaart door deze samenwerking 33% op zijn energiefactuur zonder zelf de investering te moeten doen. Kegels & Van Antwerpen en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein geven vandaag het symbolische startschot om ook andere kmo’s te overtuigen in dit energieverhaal te stappen.

De meeste ondernemingen in ons land zijn kmo’s. Energiebesparingen bij kmo’s kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren tot de realisatie van de Vlaamse energie-efficiëntie-en klimaatdoelstellingen. Uit cijfers van Unizo uit 2016 blijkt echter dat slechts één op de vijf kmo’s in Vlaanderen draait op hernieuwbare energie*. Het ontbreekt kleine bedrijven immers vaak aan middelen om deze investeringen zelf te financieren, zonder aan competitiviteit in te boeten.

Daarom investeert de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV 20 miljoen euro tegen 2020 in Energy Service Companies of ESCO-bedrijven. Dat zijn private organisaties die kmo’s ondersteunen bij het realiseren van hun energiebeleid door de volledige investering in energie-efficiëntie over te nemen. De bedoeling is om de Vlaamse economie te stimuleren en bij te dragen tot het behalen van de Vlaamse, Belgische en Europese klimaatdoelstellingen.

De verzekeringsmakelaar Kegels & Van Antwerpen uit Antwerpen is de eerste kmo in Vlaanderen die gebruik maakt van een ESCO-contract om zijn energie-efficiëntie te verbeteren. Kegels & Van Antwerpen bespaart dankzij deze samenwerking 33% op zijn energiefactuur zonder zelf de investering te moeten doen.

Luc Van Antwerpen, gedelegeerd bestuurder bij Kegels & Van Antwerpen: “We vinden het als kmo belangrijk om duurzaam met energie om te springen. Maar investeringen in energie-efficiëntie zijn niet goedkoop. Door samen te werken met de ESCO Helexia Flanders, die daarvoor financiering kreeg van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, besparen we deze kosten en kunnen we blijven investeren in onze core-business. We nemen onze verantwoordelijkheid op het vlak van duurzaamheid en hopen dat meer kmo’s ons voorbeeld zullen volgen. Want als alle bedrijven in actie schieten dan volgt een stroomversnelling om de toekomstige energiedoelen te halen.”

Kmo moet zelf geen middelen vrijmaken

Een belangrijk voordeel van een ESCO-overeenkomst is dat de kmo zelf geen middelen moet vrijmaken voor de investering in het energieproject. De ESCO neemt de financiering voor zijn rekening en de kmo gebruikt de besparingen op zijn energiefactuur om de ESCO gedurende de looptijd van het contract (in het geval van Kegels & Van Antwerpen zeven jaar) te vergoeden. De ESCO heeft er alle baat bij om efficiëntie te realiseren. Zijn terugbetaling is immers rechtstreeks verbonden aan de energiebesparing. Bij tegenvallende resultaten moet de ESCO zelf het verschil bijpassen. De energiebesparing wordt dan ook nauwkeurig gemeten.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Investeringen in energiezuinigheid zijn ook voor kmo’s erg belangrijk. Ze kunnen er vele duizenden euro’s mee besparen op de energiefactuur. Als overheid begrijpen wij dat bij vele kmo’s de kennis, de middelen en de tijd ontbreken. Vandaar dat wij samen met PMV de derdepartijfinanciering via ESCO-bedrijven hebben mogelijk gemaakt. Niets belet andere kmo’s om dezelfde stap te zetten.”

Nog onbekend bij Vlaamse bedrijven

Samenwerken met een ESCO of Energy Service Company biedt kmo’s dus heel wat mogelijkheden om zonder zorgen te besparen op hun energiefactuur. Toch is deze alternatieve manier van energie besparen nog onbekend bij vele Vlaamse bedrijven.

Jan Viroux is CEO van het ESCO-bedrijf Helexia Flanders dat recent financiering kreeg van PMV: “Energy Service Companies (ESCO’s), die kmo’s ondersteunen bij hun energiebeleid, zijn nog niet ingeburgerd in Vlaanderen. Nochtans is het principe heel eenvoudig. Met een deel van wat de kmo uitspaart door zijn dalend energieverbruik, betalen wij de installatie af. Zodra de investering is afbetaald, wordt de kmo eigenaar van de installaties. De eigenaar heeft geen zorgen, moet geen tijd of middelen investeren in het project en de financiering komt niet op zijn balans. De afspraken worden bovendien vastgelegd in een energieprestatiecontract, een resultaatsverbintenis waarbij de besparingen worden gegarandeerd. Dit soort van samenwerking is een heel andere manier van werken dan die we in Vlaanderen gewoon zijn. We starten hier namelijk vanuit de behoefte van de klant en niet vanuit wat aparte leveranciers aanbieden. Bij prestatiecontracten staat het contact met de klant centraal.”

Pionier in kmo-landschap op vlak van duurzaamheid

De besparingen bij Kegels & Van Antwerpen, dat een kantoorgebouw met een oppervlakte van ongeveer 1800 m² bezit, worden gerealiseerd door het gebruik van zonnepanelen, ledverlichting, bewegingssensoren om het sluimerverbruik van de verlichting te vermijden en een optimalisatie van het verwarming-, ventilatie- en airconditioningsysteem.

“Deze maatregelen passen in de strategie van Kegels & Van Antwerpen om energie-efficiënter te worden. We hebben ook laadpalen geïnstalleerd, zullen elektrische fietsen in gebruik nemen en ons wagenpark verder vergroenen. We willen een pionier zijn in het kmo-landschap op vlak van duurzaamheid. Innovatie is, naast verantwoordelijkheid en openheid, een van de drie waarden die we als kantoor nastreven. Dit energie-efficiëntieproject sluit hier perfect bij aan”, sluit Luc Van Antwerpen af.

- EINDE -

https://www.unizo.be/nieuws-pers/unizo-1-op-5-kmos-produceert-zelf-milieuvriendelijke-energie

 

Over Kegels & Van Antwerpen

Kegels & Van Antwerpen is een onafhankelijk verzekeringskantoor dat gevestigd is in Antwerpen. Het bedrijf is gespecialiseerd in verzekeringsoplossingen voor kmo’s en organisaties in de non-profit sector. Centraal in de bedrijfsstrategie staan: openheid, verantwoordelijkheid en innovativiteit.

Over Helexia Flanders

Helexia is een energiedienstenbedrijf dat energie-efficiëntieprojecten ontwikkelt, financiert, bouwt en beheert voor kmo’s en grote ondernemingen. Het biedt een volledig dienstenaanbod aan om energieverbruik van gebouwen te verminderen, vastgoedactiva te waarderen en ook om te zorgen voor efficiënt en innovatief energiebeheer. Helexia is aanwezig in Frankrijk, Italië, België en Portugal. Voor meer info: www.helexia.eu en https://helexia.be

Over PMV

PMV is een Vlaamse investeringsmaatschappij die de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start, tot aan de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam. Zij doet dat met kapitaal, leningen en waarborgen. Een ervaren en sterk gemotiveerd team van professionele investeringsmanagers spant zich elke dag in om welvaart en welzijn te creëren in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1.2 miljard euro in beheer. www.pmv.eu

Elisah Van Den Heuvel

PR Consultant, youEngine

Luc Van Antwerpen

Gedelegeerd bestuurde, Kegels & Van Antwerpen

Jan Viroux

Co-founder & CEO Helexia Flanders, Helexia Flanders

Tom Mortier

Senior investeringsmanager energie, PMV

Frank Kindt

Communicatiemanager, PMV

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over youEngine

youEngine is de fusie van het marketing- en communicatiebureau youAntwerpen en het PR- en communicatiebureau NewsEngine. youEngine biedt een compleet pakket geïntegreerde marketing- en communicatiediensten aan met public relations, content marketing, sociale media, online marketing en offline activatie.

Contact